Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Основи на 2D графика во Java
прегледано:  183253
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
Што е JAVA 2D?

 JAVA 2D е множество од класи кои можат да се искористат за создавање високо квалитетна графика. Тука се вклучени особини како геометриски трансформации, елиминирање на груби рабови (antialiasing), alpha compositioning, процесирање на слики итн.

ЈАVA 2D е дел од множеството класи од Java 2 платформата (JDK 1.2). 2D API воведува нови класи во следниве пакети:

    * java.awt
    * java.awt.image
    * java.awt.color
    * java.awt.font
    * java.awt.geom
    * java.awt.print
    * java.awt.image.renderable
    * com.sun.image.codec.jpeg

 


За да најдобро се увериме во моќта на JAVA 2D APIто потребно е да го видиме во акција. Java 2 вклучува едноставна програма која ги демонстрира способностите на APIто. Програмата се наоѓа во фолдерот кај што е JDK инсталацијата во /demo/ifc/java2D и се стартува Java2Demo класата. Би требало да видиме прозорец сличен на следниот:File Formats

Постојат многу начини на кои може да се зачуваат информации за некој графички објект. Ние ќе ги опишеме најчесто користените формати кои што ги препознава и прикажува секој интернет пребарувач, JPEG и GIF. Исто така, и JDK може да ги прочита и прикаже JPEG и GIF сликите.

GIF

GIF е кратенка од Graphics Interchange Format. GIF сликите можат да содржат од 2 до 256 бои и се компресираат пред да бидат зачувани. Алгоритмот на компресирање не предизвикува губење на податоците со што при декомпресирање се добива веродостојна слика. Постојат две верзии на овој формат: GIF87 и GIF89. Разликата е што GIF89 нуди опција за транспарентност на една од боите на сликата и едноставна анимација.

JPEG

JPEG е кратенка од Joint Photographic Experts Group. JPEG сликите поддржуваат повеќе бои од GIF сликите; повеќе од 24 bit по пиксел. За разлика од кај GIF сликите, алгоритмот на компресија кај JPEG изоставува некои податоци за самата слика. Ова значи дека при наредното отварање, сликата нема да е потполно иста како оригиналната.The Rendering Pipeline

Рендерирање е процес на прикажување на графички елементи на излезен уред. Графички елементи се: облици, текст, слики, а излезни уреди: принтери и екрани. Процесот на рендерирање го врши rendering engine. Во Java 2D API, тоа е класата Graphics2D.

 

Освен тоа што е rendering engine, Graphics2D претставува и површина за цртање, т.е. колекција од пиксели при што секој пиксел има одредена боја. За да се добие финалната слика, графичките елементи поминуваат низ неколкуте внатрешни состојби на Graphics2D класата. Нема детално да навлегуваме во секоја од овие состојби туку со наредната слика ќе дадеме општа претстава како тоа функционира:

Координатен систем

Координатниот систем на Java со почеток (0,0) е во горниот лев агол од излезниот уред. Позитивните x вредности се на десно, а позитивните y вредности се надолу. Сите вредности на пикселите се целобројни; не постојат децимални пиксели.


страна број: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : следна страна >> 
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.