Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... прочитам датотека и променам стринг
прегледано:  170073
 вкупно гласови:  1
 средна оценка:  5.0
 коментари:  2
Овој Јава програм илиструра две работи.

1. Како да се промени еден стринг (низа од карактери) со друг стринг
2. Како се чита и запишува од/во датотека преку Јава


import java.net.*;
import java.io.*;
import java.util.*;

public class PromenaNaStringVoDateotka
{
    public static void main(String args[]) throws Exception    {
       
        if (args.length ! =  4)
        {
            System.err.println ("Nevalidni komandni parametri");
            System.exit(0);
        }

        String str;   
        try{
            FileInputStream    fileInputStream2 = new FileInputStream(args[2]);
            DataInputStream dataInputStream = new DataInputStream (fileInputStream2);
            FileOutputStream fileOutputStream = new FileOutputStream(args[3]);
            DataOutputStream   output = new DataOutputStream (fileOutputStream);
           
            while (null !=  ((str = dataInputStream.readLine()))) {
                String s2 = args[0];
                String s3 = args[1];
               
                int x = 0;
                int y = 0;
                String result = "";
                while ((x  = str.indexOf(s2, y))>-1) {
                    result+ = str.substring(y,x);
                    result+ = s3;
                    y = x+s2.length();
                }
                result+ = str.substring(y);
                str = result;
               
                if(str.indexOf("'',") ! =  -1){
                    continue;
                } else {
                    str = str+"\n";               
                    output.writeBytes(str);
                }
            }
        } catch (IOException ioe){
            System.err.println ("I/O Error - " + ioe);
        }
  }
}
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: Анонимус (17.01.2008 11:58:04)
Би било убаво да се стави некаков syntaxhighlighter за кодови.

На пример: http://code.google.com/p/syntaxhighlighter/

Глиша.
напишал: igor (18.01.2008 01:20:20)
Да би било убаво и ќе биде ставено :)
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.