Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... update-увам форма од нишка (thread)
прегледано:  178561
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  1
Практичен пример за update на форма од нишка (thread).
прочитај повеќе >> 
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
прегледано:  178785
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
Java 5.0+ овозможува праќање на недефиниран број на атрибути до метода. Јава-та овој аргумент со различна должина го третира како низа (Array). Тоа се постига со декларација на типот на променливата, па три точки и на крај името на променливата (ова се разбира стои во декларацијата на методата).
прочитај повеќе >> 
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
прегледано:  179503
 вкупно гласови:  2
 средна оценка:  4.5
 коментари:  2
Предефинирана порта, на која што секогаш “слуша” Tomcat-от е 8080. Ова баш и не е толку згодно и практично кога имаме web апликација која што сакаме да ја ставиме “online”. Корисниците би требало секогаш после адреса да допишуваат :8080, и евентуално патеката до сервлетот или JSP страната. Доколку имаме само една аплкација на Tomcat-oт тогаш проблемот со допшување на името на сервлетот може да се избегне со поставување на апликација како предефинирана, но што ако на еден Tomcat сервер имаме повеќе апликации, и сакаме секоја од нив да биде достапна преку единствено адреса, без никакви допишувања на порти или имиња на сервлети и апликации?
прочитај повеќе >> 
... креирам ZIP датотека
прегледано:  179390
 вкупно гласови:  1
 средна оценка:  3.0
 коментари:  0
Пример за креирање на ZIP датотека во неколку линии. Примерот е најрудиментиран и едноставен, но доволен да го прикаже начинот на креирање на ZIP датотека.
прочитај повеќе >> 
... прочитам датотека и променам стринг
прегледано:  180279
 вкупно гласови:  1
 средна оценка:  5.0
 коментари:  2
Овој Јава програм илиструра две работи.

1. Како да се промени еден стринг (низа од карактери) со друг стринг
2. Како е чита и запишува во датотека преку Јава
прочитај повеќе >> 
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
прегледано:  179265
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
Методите можат да се најдат при конвертирање на MD5 или SHA-1 вредности.

[code]
public static long hexToLong(byte[] nizaOdBajti) {}
public static byte[] longToHex(final long broj) {}
[/code]
прочитај повеќе >> 
... зададам формат на датум
прегледано:  179965
 вкупно гласови:  2
 средна оценка:  5.0
 коментари:  1
[code]
SimpleDateFormat formatter = new SimpleDateFormat(format);
[/code]
прочитај повеќе >> 
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
прегледано:  180846
 вкупно гласови:  1
 средна оценка:  5.0
 коментари:  3
java.util.Date result = new java.util.Date(sqlTimestamp.getTime());
прочитај повеќе >> 
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.