Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... зададам формат на датум
прегледано:  169762
 вкупно гласови:  2
 средна оценка:  5.0
 коментари:  1
 
public static String FormatDate(Date datum, String format) {
    String tempFormat = format;
    if (datum==null) // ako sme zaboravile da stavime datum ;)
    {
        return "";
    }  
      
    if (tempFormat == null || "".equals(tempFormat.trim())){
       tempFormat = "dd.MM.yyyy"; //dokolku ne e ispaten format, neka bide makedonskiot format
    }

    SimpleDateFormat formater = new SimpleDateFormat(format);
    String result = formater.format(datum);
    return result;
}


Дозволени формати се сите, се додека ги поседуваат некој од карактерите:

„y“ е
замена за 1 цифра од годината, имено, доколку за форматирање на датумот „15.11.2007“ ставиме „yy“ резултатот од горенаведената метода ќе биде „07“.

„М“ е замена за 1 цифра од месецот, пример за датумот „15.11.2007“ ставиме „MM“ резултатот ќе биде „11“, или „ММ.yyyy“ тогаш резултатот ќе биде „11.2007“

„d“ е замена за 1 цифра од деновите, пример за да тумот „15.11.2007“ ставиме само „dd“ резултатот ќе биде „15“, или доколку ставиме формат „yy-dd-MM“ резултатот ќе биде „07-15-11“ :)

„h“ е замена за часови, но форматот ќе биде прикажан во 12 часовен формат

„H“ е замена за часови, но форматот ќе биде прикажан во 24 часовен формат

„mm“ е замена за минути

„ss“ е замена за секунди

Забелешка: Прикажаните променливи за форматирање се „остливи’ на големина на букви, тоа може да се забележи при споредба на карактерите за „МЕСЕЦИ“ и „минути“, месеците мора да бидат опишани со големи букви, а минутите со мали.
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: trajcevski.filip (09.06.2011 12:39:06)
SimpleDateFormat formater = new SimpleDateFormat(format); treba da se zameni so SimpleDateFormat formater = new SimpleDateFormat(tempFormat); , bidejki ako format = null togas ke ostane null do kraj t.e. vo if uslovot se menuva samo tempFormat.
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.