Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Почетни чекори со Java
прегледано:  192702
 вкупно гласови:  11
 средна оценка:  4.909
 коментари:  26
Сакаш да научиш како да правиш динамични сајтови? Секако за тоа има повеќе опции, некои од попопуларните се ASP, PHP и други скрипт-базирани јазици. Друга опција е Java. Да, верувам дека сите знаеме дека Java стартуваше за креирање на Web аплети и апликации независни од платформата, но во минатите неколку години улогата на Java се прошири и оддамна веќе може да се креираат серверски веб апликации. Секако може и да се забележи колкаво е побарувањето од компаниите за програмери кои го совладале програмирањето за серверски веб апликации. Твоите први чекори кон додавањето на овие вештини во твоето CV би требало да бидат разбирањето на Java програмскиот јазик во глобала.

Ова е прв од серијата написи кои ќе те научат да го користиш Java програмскиот јазик преку поглед на можностите и техниките кои ќе ти овозможат да креираш динамични веб сајтови и апликации. Поточно, откако ќе направиме сумирање на основите на програмкиот јазик и на објектно оријентираните концепти на програмирање кои ќе ти бидат потребни за да можеш ефективно да го искористиш програмскиот јазик Јава. Понатака ќе преминеме кон Јава сервлети и Јава серверски страни (JavaServer pages, JSP), двете технологии кои се користат за креирање на динамични веб сајтови со користење на бази на податоци. Во меѓувреме ќе се запознаеме и со други поврзни технологии како Java Database Connectivity (JDBC), MySql (менаџер за бази на податоци). Но пред да забегам во опишување на нештата за кои допрва ќе се пишува ајде да започнеме со основите на Јава програмскиот јазик.

Што е Јава?


Јава е програмски јазик кој ги нуди сите можности како и C/C++, но полесен и поконзервативно структуиран. Како и C++ и Јава е објектно ориентиран програмски јазик (коцептот за објектно оријентирано програмирање ќе го објасниме во понатамошните написи). Во основа Јава програмите се пишуваат со креирање на структирани групи на софтверски компоненти кои комуницираат меѓу себе за да продуцираат посакуван резултат. Овие компоненти се нарекуваат „објекти“ и основна задача на Јава девелопер-от е да ја открие најдобрата структура на објекти за да добие систем кој ќе работи како што се бара, да биде максимално ефективен, и секаде каде што е можно да се креираат компоненти кои ќе можат да бидат искористени во слични апликации.

Ако погоре напишаното веќе почнува да те заплачува не се секирај, се ќе ти има смисол откако ќе го научиш. Сега за сега ќе продолжиме со бебешки чекори, за да биде побезболно :).

Јава програмите наместо да се извршуваат директно на оперативниот систем кој е инсталиран на компјутерот, се извршуват во Јава виртуелна машина (Java Virtual Machine или JVM), кој сам по себе е програм кој се извршува на оперативниот систем на компјутерот. Откако продукцијата на Јава виртуелни машини е стандардизирана некомпатибилностите на различни оперативни системи се минимални. Теоретски ова значи дека било кој оперативен систем каде има инсталирано ЈВМ (Јава виртуелна машина), а скоро секој веќе има, може да изврши Јава програма и тоа без потреба да програмот биде рекомпајлиран за секоја платформа (оперативен систем) посебно. Ова и носи огромна предност на Јава-та, бидејќи е воспоставен систем на „напиши еднаш, извршувај секаде“ (Write Once, Run Anywhere = WORA). Тоа носи и мани, бидејќи Јава програмите се извршуваат поспоро поради тоа што виртуелната машина треба да ги конвертира Јава инструкциите и да ги испрати до оперативниот систем на кој таа се извршува.

Веб прелистувачите од последните генерации истот така може да „извршуваат“ Јава програми кои се превземени од интернет, без разлика дали ги извршуваат со вградената Јава вируелна машина (како во Interenet Explorer-от или Nerscape 4) или со користење на ВМ-то инсталирано на оперативниот систем (како Firefox, Opera итн.) Јава програмите дизајнирани да работат во веб прелистувач се викаат Јава Аплети (Java Applets). Кога Јава беше јавно пуштена во употреба, главен акцент беше ставен на овие мали програми кои можат да се извршуваат во веб прелистувачи. Со текот на годините фокусот се префрли кон серверските апликации, а Јава аплетите се заменија со други технологии како динамичен HTML и Flash. Во денешно време Јава аплетите се користат при креирање на веб базирани програми за комуникација (chat) или за он-лајн игри.

Сега откако отприлика знаш во што се впушташ време е да разгледаме што се ти е потребно за да започнеш со развој користејќи го Јава програмиот јазик.
страна број: 1 2 3 4 : следна страна >> 
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: slavejovanovski (11.01.2008 09:08:07)
Иако програмирам во Java веќе неколку години, на крај памет не ми беше дека постои страна како www.java.com.mk :)

Браво за идејата и за написите.

Славе Јовановски
напишал: igor (11.01.2008 18:14:31)
Па сепак е релативно нова 6 месеци дали има :)

Благодарам за поддршката
напишал: Анонимус (16.01.2008 14:42:42)
Браво момци, иако не знам да програмирам се надевам дека нешто ќе научам од Вас.

Само продолжете така.

Оцена: 10+
напишал: lakimen (19.01.2008 00:15:18)
BRAVO !
MNOGU DOBRO I KORISNO IAKO MNOGU TESKO MI ODI
напишал: Анонимус (19.01.2008 03:38:51)
кај да го најдам Java 2 Software Development Kit (SDK)“ Standard Edition ? Го барам во Downloads дали неможам да го видам, дали го нема..... исто и за Јава 2 документацијата
напишал: igor (19.01.2008 22:51:24)
За JDK, како и за документацијата повели на: http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
напишал: Анонимус (29.01.2008 07:35:42)
браво, таман сеа имам испит многу ќе ми помогнете
напишал: Анонимус (18.02.2008 15:54:45)
„Почетните чекори“ има само 4 продолженија. Дали и кога ќе ги има продолженијата?
напишал: igor (19.02.2008 01:18:59)
Хм, сепак се работи за еден напис со 4 страни.
Во кој смисол продолжение? Или во кој правец е интересирањето за продолжение?
напишал: newpain01 (03.04.2008 04:11:18)
зошто кога пробам да ја компајлирам програмата во Command Prompt ми јавува грешка 'javac' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.???
напишал: igor (09.04.2008 04:01:34)
Имаш инсталирано JDK?
напишал: newpain01 (14.04.2008 20:53:39)
да да, инсталирав
напишал: igor (16.04.2008 22:57:27)
а патеката (PATH) ти е подесена?

пример за подесување (на мојава машина би било нешто како):

SET PATH=%PATH%;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_02\bin

тоа SET PATH пушти го во Command Prompt, со правилно подесена патека до BIN директориумот од JDK-то.

Поздрав
напишал: Анонимус (07.06.2008 02:56:14)
Браво Игоре...си се потрудил...свака час
напишал: Анонимус (23.06.2008 20:43:45)
JAVA E NAJDOBRO NESTO STO SUM ZEL DA UCAM VO ZIVOTOT
PREKRASNO NESTO EDNOSTAVNO SE PRONAJDOV VO NE
напишал: Анонимус (09.11.2008 13:05:59)
Odlicno, fenomenalno objasnuvanje, vo detali.
Bravo
напишал: Анонимус (26.02.2009 00:57:06)
nemam vreme
напишал: Анонимус (03.07.2009 05:33:39)
Bravo.
Nikola Canev-Cene.
напишал: Анонимус (09.07.2009 16:00:57)
kako da go simnam potrebniot software za java
напишал: J Master (12.10.2009 02:42:05)
Странава е супер само така продолжете...

Големоп Браво
напишал: Lakilaki (26.01.2010 16:50:41)
Konecno nesto na nas jazik bas toa sto barav )
bravo decki samo taka prodolzete
напишал: Анонимус (03.03.2010 00:48:23)
Зошто во Command Prompt на Windows 7 неможам да проверам цело време ми дава C:\User\Ivan а Јава ми е инсталирана во C:\Program Files (x86)\JavaFX\javafx-sdk1.2\bin и ова го има во SET PATH подесено?
напишал: java2010 (27.03.2010 17:24:45)
Првиот чекор го завршив, баш сакам да видам до каде ке ме донесе оваа веб. Почетник прва класа.
напишал: Анонимус (18.04.2010 04:33:46)
Mnogu dobra rabota.Super ste..samo napred.Ova e mnogu interesno i ne tolku tesko
напишал: Анонимус (08.01.2012 02:51:45)
At last some rationality in our llitte debate.
напишал: Анонимус (09.02.2012 15:47:10)
iam neso problem so kompajlerov ne go registrirat taka mi vrajkat ko ke napisam javac vo comand promt i nemozam da kompajliram nz zosto inace stranava e top :D
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.