Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... Tomcat
прегледано:  180529
 вкупно гласови:  5
 средна оценка:  4.0
 коментари:  0
Можеби најчесто кога ќе се спомне Tomcat, првото нешто на што асоцира е веб сервер. Меѓутоа tomcat-от не е класичен веб сервер. Tomcat-от претставува апликациски сервер, кој што извршува јава сервлети, рендерира јава серверски страни и кој што содржи конектор преку кој се конеткира со интернет прелистувачите.

Tomcat-от е проект на "Apache Software Foundation" и претставува open-source проект, што значи дека е бесплатен и може слободно да се користи, а секој кој сака може да придонесе за неговиот развој.
Tomcat-от е лесен и едноставен за инстлирање и конфигурирање, но за да може да работи потребна е претходно инсталирана јава работа околина(JRE-Java Runtime Environment). Tomcat-от се конектира со јава работната околина преку Catalina engine-от, а интерфејсот преку кој tomcat-от се конектира со интернет прелистувачите е овозможен од Coyote конекторот. Значи, опишано на кратко, кога ке стигне некое барање до серверот, се обработува јава кодот,   притоа се генерира html код, кој што потоа се враќа како одговор до интернет прелистувачот.

Предности на Tomcat-от се тоа што е бесплатен, работи на различни платформи(Windows,Linux) и е лесен и едноставен за конфигурирање и инсталирање.

Негативна особина на Tomcat-от e паѓањето на перформансите кога станува збор за големи апликации.
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.