Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... интерфејс?
прегледано:  171487
 вкупно гласови:  3
 средна оценка:  3.333
 коментари:  0
Како што научи до сега, објектите ја дефинираат твојата интереакција со надворешниот свет преку методи кои се публикувани. Методите го формираат интерфејсот на објектот за надворешниот свет. Пример, копчињата на твојот телевизор, тие се интерфејсот помеѓу тебе и електричната инсталација во пластичната кутија. Го притискаш копчето за палење, за да му ја смениш состојбата на телевизорот (запален, изгаснат).

Најчесто интерфејсот (interface) е група од методи без код, односно само декларација на методите. Однесувањето на велосипедот доколку е прикажано преку интерфејс би изгледало вака:
interface Velosiped{
    void promeniGoTempoto(int novaVrednost);
    void promeniBrzina(int novaVrednost);
    void zabrzaj(int zabrzuvanje);
    void uspori(int namaluvanje);
}


За да се искористи (имплементира) овој интерфејс постоечката класа Velosiped ќе ја реименуваме во ObicenVelosiped на пример и ќе го употребиме клучниот збор implements во декларацијата на класата:
class ObicenVelosiped{
    // sodrzinata na prethodnata klasa koja se vikase "Velosiped"
}


Имплементирањето на интерфејсите овозможува    по формален начин да се дефинира однесувањето на класата која истата треба да го обезбеди. Доколку твојата класа имплементира некој интерфејс, тогаш сите методите дефинирани во интерфејсот мора да се појават во класата која го имплементира интерфејсот пред да може компајлерот успешно да го искомпајлира кодот.
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.