Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Нов проект во Eclipse?
прегледано:  184145
 вкупно гласови:  3
 средна оценка:  5.0
 коментари:  1
Вовед

Овој напис ќе ве воведе во развојот на софтвер со Eclipse IDE. Во основа, ова IDE е наменето за развој со програмскиот јазик Java, но алатките базирани на Eclipse платформата овозможуваат моќна поддршка и за други јазици како C/C++, PHP или Python.

Eclipse IDE е open-source проект и може да се превземе како изворен код или во бинарна форма од страната на Eclipse фондацијата (http://www.eclipse.org). Самиот Eclipse е програмиран во Java и може да се искомпајлира од изворниот код.

Една од главните карактеристики на Eclipse IDE што значајно ќе ја зголеми продуктивноста на програмерот е моменталното компајлирање на изворниот код. Промените на изворниот код веднаш се компајлираат во позадина додека програмерот пишува код и грешките при компајлирање автоматски се прикажуваат на соодветното место. Ова помага при пронаоѓање на синтаксички и логички грешки.


Стартување на Eclipse

Eclipse IDE се стартува со двојно кликнување на Eclipse иконата на декстоп. При првото стартување на Eclipse, од корисникот се побарува локацијата на Workspace-от. Workspace-ot е работен директориум на Eclipse кадешто се сместени сите проектни, конфигурациони фајлови и изворниот код. Препорачливо е да постои само еден workspace. Со избирање на опцијата "Use this as the default and do not ask again", следните стартувања на Eclipse IDE автоматски ќе го користат селектираниот workspace.

При стартување на Eclipse со нов workspace, се прикажуваат неколку опции. За новите корисници на Eclipse, се нуди воведна документација за користење на Eclipse и чекор-по-чекор лекции.


Креирање на нов проект

За да се започне со развој на софтвер во Eclipse IDE, најпрво мора да биде креиран нов проект. Проектите се користат за организација на развојот на софтвер кој содржи неколку фајлови, модули и ресурси во истиот контекст. Оттука, секоја независна апликација треба да се води како посебен проект. Добро правило за да се решите дали еден програмски код да го чувате во еден или повеќе проекти е да создадете проект за секој код што ќе треба да се дистрибуира независно.

За да се креира нов проект во Eclipse, "File > New > Project..." менито отвара wizard кој ви помага при креирањето на проектот. За да креирате нов Java проект, селектирајте "Java Project" од "Java" секцијата и кликнете "Next >" како што е покажано на сликата. Следниот екран ќе ве праша за име на новиот проект и локацијата каде да се сместат проектните фајлови. Препорачливо е да се користат кратки и описни имиња за проектите. Во основа, проектниот директориум ќе се креира во Workspace-от на Eclipse, но може да се зададе и друга локација (но, не се препорачува). Друга опција на екранот е за распореденоста на фајловите на проектот. Однапред подесена опција е изворните и компјлираните фајлови да се чуваат во истиот директориум, но некогаш се преферира изворните и компајлираните фајлови да се наоѓаат во различни директориуми, и тоа може да се постигне со селектирање на опцијата "Create separate source and output folders". Кога ќе ги подесите сите параметри, кликнете "Finish" за го креирате и отворите проектот.

Дизајнот на корисничкиот интерфејс на Eclipse е базиран на, таканаречени, перспективи кои претставуваат аранжмани на прозори поврзани со некои задачи кои може да ги изврши корисникот. Кога се креира нов Java проект, Eclipse го прашува корисникот дали да се "префрли" на "Java Perspective". Ова скоро секогаш треба да се потврди, со цел да се добие аранжман типичен за IDE - browser за класи, browser за ресурси, поле за пораки и уредување. После креирањето на новиот проект, полето за уредување ќе биде празно, бидејќи сеуште не постојат изворни фајлови асоцирани со проектот.
    Креирање на нов проект:

      1. File > New > Project...
      2. Изберете "Java Project" во категоријата "Java"
      3. Изберете проектно име
      4. Кликнете "Finish" за да креирате нов проект и да се префрлите во "Java" перспектива

страна број: 1 2 3 : следна страна >> 
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: Анонимус (07.01.2012 21:41:54)
If you want to get read, this is how you souhld write.
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.