Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Statement: executeQuery(String sql)
прегледано:  35622
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.Statement;
import java.sql.Timestamp;

public class Main {
  public static void main(String[] args) throws Exception {
    Statement stmt = conn.createStatement(ResultSet.TYPE_SCROLL_SENSITIVE,
        ResultSet.CONCUR_UPDATABLE);

    String sqlQuery = "SELECT uid, name, duration from EVENTS";

    ResultSet rs = stmt.executeQuery(sqlQuery);

    while (rs.next()) {
      rs.updateString("Name", "new Name");

      rs.updateRow();
    }

    rs.first();
    while (rs.next()) {
      String name = rs.getString(2);
      Timestamp hireDate = rs.getTimestamp(5);
      System.out.println("Name: " + name + " Hire Date: " + hireDate);
    }

    rs.close();

  }

  static Connection conn;

  static Statement st;

  static {
    try {
      // Cekor 1: Load-iraj go JDBC drajverot.
      Class.forName("org.hsqldb.jdbcDriver");
      System.out.println("Drajverot e loadiran.");
      // Cekor 2: Ostvari konekcija kon bazata na podatoci.
      String url = "jdbc:hsqldb:data/tutorial";

      conn = DriverManager.getConnection(url, "sa", "");
      System.out.println("Dobiena e konekcija.");

      st = conn.createStatement();

    } catch (Exception e) {
      System.err.println("Se sluci greska! ");
      e.printStackTrace();
      System.exit(0);
    }
  }
}
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2021 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.