Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Јава сервлети - Прв дел
И за крај на овој дел да заклучиме дека ...

Во овој напис ги научи основите за Јава сервлети, мали Јава програми кои се извршуваат во веб сервер, ги процесираат барањата на интернет прелистувачите и враќаат динамично генерирани веб страни односно одговори.

Но како и да е, сепак тоа се само основите, има уште многу да се види/научи за сервлетите. Во вотриот дел од овој напис ќе видиме како се користи HttpServletRequest за да се процесираат субмисии на форми со сервлет. Исто така ќе се осврнеме и на HttpServletResponse за да видиме што уште истиот може да прави. Исто така ќе има и по некое трикче за тоа како фино да го наштимаме web.xml за да сервлетите се извршуваа подобро.

Како и да е, веќе налетавме и на HTML код, кој доколку сакаш да креираш веб страни мора да го познаваш. Доколку немаш никакви познавања од HTML тогаш време ти е и од тоа нешто да научиш. Ќе се направат напори да испадне и некој напис за HTML на java.com.mk.
страна број: 1 2 3 4 5 6 << претходна страна :
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2023 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.