Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Јава сервлети - Прв дел
Пример за динамични одговори

Едноставниот сервлет (MojServlet) кој го креиравме не е нешто посебно интересен или возбудлив поради тоа што тој секогаш ќе прикажува иста вредност кога и да се вчита. Моќта на сервлетите е всушност во тоа што можеш да генерираш нова динамична содржина секојпат кога истиот е вчитан. Употребата на сервлетите е најразлична, преку обработка (приказ) на податоци од бази на податоци, прикажување на XML документи како HTML користејќи XSL стилови, процесирање на форми кои се испратени од интернет прелистувачите итн.

За твојот прв динамичен сервлет ќе го прикажуваме моменталниот датум и час на серверот. Еве го кодот за таквиот сервлет:

import java.io.*;
import javax.servlet.*;
import javax.servlet.http.*;
import java.util.Date;

public class Vreme extends HttpServlet {
    public void doGet(HttpServletRequest req, HttpServletResponse rsp)
           throws ServletException, IOException {
        rsp.setContentType("text/html");
        PrintWriter out = rsp.getWriter();
      
        Date sega = new Date(); // Momenatlnoto datum i vreme
      
        out.println("<html>");
        out.println("<head><title> Proverka na datumot i casot </title></head>");
        out.println("<body>");
        out.println("<p>Tocno e: " + sega + "</p>");
        out.println("</body></html>");
    }
}

Во принцип се е исто како и во претходниот сервлет (MojServlet.java), ајде да ги разгледаме само разликите:

import java.util.Date;  

Ја импортираме класата Date која е вградена во Јава-та во пакетот java.util.


Date sega = new Date(); // Momenatlnoto datum i vreme


Креираме нова променлива наречена „sega“ и во неа го сместуваме новиот Date објект. Кога новиот Date објект е креиран ги содржи датумот и времето кога истиот е креиран и тоа е вредноста која ќе ја испечати како дел од низата од карактери (String-от):

out.println("<p>Tocno e: " + sega + "</p>");

Компајлирај ја оваа датотека и како што е прикажано на претходните страни испорачај го на веб серверот. После тоа кога во адресата на твојот интернет прелистувач ќе испишеш http://localhost:8080/servlet/Vreme ќе видиш страна налик на:Доколку ја освежуваш сликата ќе приметиш како времето се менува секој пат.
страна број: 1 2 3 4 5 6 << претходна страна : : следна страна >> 
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.