Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Почетни чекори со Java
Компајлирање и извршување на твојот програм

Со веќе напишан прв програм во Јава сигурно си нестрплив да го видиш како се извршува. Пред да можеш да го извршиш твојот програм истиот прво мора да се конвертира во формат кој јава виртуелната машина ќе го разбере. Процесот се нарекува компајлирање, а вклучува извршување на програм кој се вика Јава компајлер кој го проверува твојот Јава изворен код за евентуални грешки и го конвертира во бинарен формат наречен Јава бајт код (Java bytecode) кој ЈВМ-то ќе го разбере. Јава компајлерот се извршува преку команден промпт со командата „javac“, проследено со името на датотеката во која е содржан Јава изворниот код кој треба да биде компајлиран.

За да ја компајлираш твојата Zdravo.java датотека започни со отварање на команден промпт и појди во директориумот во кој се наоѓа датотеката која треба да се компајлира. На пример под Windows за да се влезе во директориумот D:\PrvProgramJava преку командна линија искуцајте ги следниве команди редоследно, притискајќи Enter после секоја од нив.

C:\> d:

D:\> cd PrvProgramJava

D:\PrvProgramJava>


За да ја компајлираш Zdravo.java датотеката искуцај ја следнава команда:

D:\PrvProgramJava> javac Zdravo.java


Доколку се е во ред би требало да има мала пауза следејќи со линијата „D:\PrvProgramJava>“ (без известувања е добра новост). Доколку компајлерот пронајде нешто што не треба на екранот ќе бидат испечатени една или повеќе грешки или предупредувања. Најчесто тоа ќе биде точниот број на линија каде е грешката и отприлика што е грешката, односно природата на грешката ќе биде испечатена (да се повторам дека броевите кои ги редев во примерот не се дел од изворниот код на Zdravo.java).

Откако твојот програм е успешно компајлиран датотека со име Zdravo.class е креирана во истиот директориум со Zdravo.java. Ова е компајлираната  (бинарната) верзија на твојот изворен Јава код и содржи опис за твојата класа Zdravo која ја дефинираше во Zdravo.java датотеката. Новокреираната датотека се нарекува „class file“, од очигледни причини :). Бидејќи новата датотека е веќе бинарна (Јава бајткод) спремна е да биде извршена во јава виртуелната машина.Извршувањето на програмот е слично со компајлирањето, само што наместо да се користи Јава компајлерот (javac), ќе ја употребиме извршната околина на Јава (JRE) кое може да се повика со командата java проследено со името на class file-от кој ја содржи „main“ методата. Во овој случај твојата класа се вика Zdravo па за го извршиш твојот програм треба да се употреби следнава команда:

D:\PrvProgramJava> java Zdravo
Zdravo, svetu!
Ova e samo test.

Како што беше очекувано, отпечатени се две пораки: „Zdravo, svetu!“ и „Ova e samo test.“
Твојот програм работи!
Нешто многу битно, кога извршуваш програм треба да го напишеш името на класата (Zdravo), а не името на комапјлираната датотека (Zdravo.class). Јава сама ги наоѓа датотеките според името на класата. Доколку напишеш „java Zdravo.class“ Јава ќе проба да најде датотека која содржи дефиниција за класата „Zdravo.class“ и откако нема да ја најде ти ќе добиеш грешка налик на следнава:

D:\PrvProgramJava> java Zdravo.class
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: Hello/class

Ова „NoClassDefFoundError“ кажува дека Јава неможела да најде дифиниција на класата која ти ја бараш, во овој случај Zdravo.class (која се печати како „Zdravo/class“ поради причини кои ќе ги објаснувам во наредни написи).
страна број: 1 2 3 4 << претходна страна :
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: slavejovanovski (11.01.2008 09:08:07)
Иако програмирам во Java веќе неколку години, на крај памет не ми беше дека постои страна како www.java.com.mk :)

Браво за идејата и за написите.

Славе Јовановски
напишал: igor (11.01.2008 18:14:31)
Па сепак е релативно нова 6 месеци дали има :)

Благодарам за поддршката
напишал: Анонимус (16.01.2008 14:42:42)
Браво момци, иако не знам да програмирам се надевам дека нешто ќе научам од Вас.

Само продолжете така.

Оцена: 10+
напишал: lakimen (19.01.2008 00:15:18)
BRAVO !
MNOGU DOBRO I KORISNO IAKO MNOGU TESKO MI ODI
напишал: Анонимус (19.01.2008 03:38:51)
кај да го најдам Java 2 Software Development Kit (SDK)“ Standard Edition ? Го барам во Downloads дали неможам да го видам, дали го нема..... исто и за Јава 2 документацијата
напишал: igor (19.01.2008 22:51:24)
За JDK, како и за документацијата повели на: http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
напишал: Анонимус (29.01.2008 07:35:42)
браво, таман сеа имам испит многу ќе ми помогнете
напишал: Анонимус (18.02.2008 15:54:45)
„Почетните чекори“ има само 4 продолженија. Дали и кога ќе ги има продолженијата?
напишал: igor (19.02.2008 01:18:59)
Хм, сепак се работи за еден напис со 4 страни.
Во кој смисол продолжение? Или во кој правец е интересирањето за продолжение?
напишал: newpain01 (03.04.2008 04:11:18)
зошто кога пробам да ја компајлирам програмата во Command Prompt ми јавува грешка 'javac' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.???
напишал: igor (09.04.2008 04:01:34)
Имаш инсталирано JDK?
напишал: newpain01 (14.04.2008 20:53:39)
да да, инсталирав
напишал: igor (16.04.2008 22:57:27)
а патеката (PATH) ти е подесена?

пример за подесување (на мојава машина би било нешто како):

SET PATH=%PATH%;C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_02\bin

тоа SET PATH пушти го во Command Prompt, со правилно подесена патека до BIN директориумот од JDK-то.

Поздрав
напишал: Анонимус (07.06.2008 02:56:14)
Браво Игоре...си се потрудил...свака час
напишал: Анонимус (23.06.2008 20:43:45)
JAVA E NAJDOBRO NESTO STO SUM ZEL DA UCAM VO ZIVOTOT
PREKRASNO NESTO EDNOSTAVNO SE PRONAJDOV VO NE
напишал: Анонимус (09.11.2008 13:05:59)
Odlicno, fenomenalno objasnuvanje, vo detali.
Bravo
напишал: Анонимус (26.02.2009 00:57:06)
nemam vreme
напишал: Анонимус (03.07.2009 05:33:39)
Bravo.
Nikola Canev-Cene.
напишал: Анонимус (09.07.2009 16:00:57)
kako da go simnam potrebniot software za java
напишал: J Master (12.10.2009 02:42:05)
Странава е супер само така продолжете...

Големоп Браво
напишал: Lakilaki (26.01.2010 16:50:41)
Konecno nesto na nas jazik bas toa sto barav )
bravo decki samo taka prodolzete
напишал: Анонимус (03.03.2010 00:48:23)
Зошто во Command Prompt на Windows 7 неможам да проверам цело време ми дава C:\User\Ivan а Јава ми е инсталирана во C:\Program Files (x86)\JavaFX\javafx-sdk1.2\bin и ова го има во SET PATH подесено?
напишал: java2010 (27.03.2010 17:24:45)
Првиот чекор го завршив, баш сакам да видам до каде ке ме донесе оваа веб. Почетник прва класа.
напишал: Анонимус (18.04.2010 04:33:46)
Mnogu dobra rabota.Super ste..samo napred.Ova e mnogu interesno i ne tolku tesko
напишал: Анонимус (08.01.2012 02:51:45)
At last some rationality in our llitte debate.
напишал: Анонимус (09.02.2012 15:47:10)
iam neso problem so kompajlerov ne go registrirat taka mi vrajkat ko ke napisam javac vo comand promt i nemozam da kompajliram nz zosto inace stranava e top :D
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.