Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... CLASSPATH?
прегледано:  168181
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  1

Classpath-от им посочува на SDK алатките и апликациите каде да ги пронајдат корисничките класи, односно, класите кои не се дел од Java платформата или нејзини екстензии. Classpath-от треба да ги пронајде сите класи компајлирани со javac компајлерот. По default, classpath-от покажува на моменталниот директориум.

Classpath-от може да се постави на 2 начина: со опцијата -classpath на Java алатките (пр. javac, java) или со поставување на CLASSPATH системска варијабила. Се преферира опцијата -classpath бидејќи на тој начин, classpath-от може да се постави индивидуално за секоја апликација.

На пример, за извршување на апликација MojaAplikacija која ги користи класите од директориумот MoiKlasi, се куца следнава команда:

C:> java -classpath C:\java\MyClasses test.MojaAplikacija

Во опцијата за поставување на classpath, може да се наведат и повеќе директориуми истовремено:

C:> java -classpath C:\java\MoiKlasi;C:\java\DrugiKlasi ...

Доколку, пак, е потребно фискно подесување на CLASSPATH кој ќе важи за сите апликации, може да се постави како системска варијабила CLASSPATH во System алатката на Control Panel.

Класите може да бидат сместени во директориуми или во архивски фајлови (.jar). Класите на Java платформата се сместени во rt.jar.

 

 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: cortex (29.03.2008 14:41:56)
а постои ли начин да видиме кон кои класи покажува classpath-oт?
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.