Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
PreparedStatement: setString(int parameterIndex, String x)
прегледано:  178085
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.PreparedStatement;
import java.sql.SQLException;

public class Main {

  public static void main(String[] args) throws Exception {
    try {
      String url = "jdbc:odbc:databaseName";
      String driver = "sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver";
      String user = "guest";
      String password = "guest";
      Class.forName(driver);
      Connection connection = DriverManager.getConnection(url,user, password);
      String changeLastName = "UPDATE authors SET lastname = ? WHERE authid = ?";
      PreparedStatement updateLastName = connection.prepareStatement(changeLastName);

      updateLastName.setString(1, "Martin"); // Postavi vrednost za lastname
      updateLastName.setInt(2, 4); // Postavi vrednost za author ID

      int rowsUpdated = updateLastName.executeUpdate(); // izvrsi update
      System.out.println("Afektirani redici: " + rowsUpdated);
      connection.close();
    } catch (ClassNotFoundException cnfe) {
      System.err.println(cnfe);
    } catch (SQLException sqle) {
      System.err.println(sqle);
    }
  }
}
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.