Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... IDE
прегледано:  170482
 вкупно гласови:  2
 средна оценка:  4.5
 коментари:  1
Многу често, а посебно при развој на пообемни апликации и софтверски решенија се јавува потреба од подобра  оганизираност на изворниот код. За таа цел развиени се софтверски алатки кои многу придонесуваат кон поогранизирано програмирање.


Интегрирана развојна околина(IDE  - integrated development environment ) е софтверска алатка која им помага на програмерите во развојот на нивните апликации.

Една развојна околина најчесто се состои од:
  • уредувач на изворниот код
  • компајлер и/или интерпретер
  • aлатки за пронаоѓање и поправање грешки (debugger)
Покрај овие основни елементи исто така може се сретнат и многу алатки кои го поедноставуваат креирањето на корисничкиот интерфејс, алатки за автоматско комплетирање на кодот и слично. Помодерните развојни околини соджат и пребарувачи за класите и класен хиерархиски дијаграм за објектно-ориентираните програмски јазици. Познати развојни околини кои се користат денес се : Eclipse IDE, Code::Blocks, Komodo IDE, NetBeans, Borland Developer Studio,  Microsoft Visual Studio и други.

Иако постои како некое непишано правило, секоја развојна околина да е специјализирана за работа во еден програмски јазик, претходно наведените поддржуваат работа со повеќе програмски јазици. Така на пример, во  Eclipse, чиј основен програмски јазик е јава , постојат додадоци за C/C++, Python, Perl, Ruby, Fortran, Cobol, PHP, JSP, J2EE и многу други. Пример за развојна околина која е специјализирана за работа со конкретен програми јазик е Visual Basic IDE.
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


напишал: Анонимус (25.11.2008 13:51:47)
Tреба да напишете повеќе.
пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.