Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
Јава сервлети - Прв дел
прегледано:  174613
 вкупно гласови:  2
 средна оценка:  4.5
 коментари:  0
Безразлика колку си запознаен со Јава сигурно имаш барем слушнато за Јава Аплети (Java Applets). Аплетите се мали Јава програми кои се извршуваат како дел од веб страна. Бидејќи на некој начин тие се „мини-апликации“ именувани се како аплети (application-applet). Јава сервлетите своето име го имаат добиено на сличен начин.

Замисли ги сервлетите како високо ефикасни CGI (Common Gateway Interface) програми напишани во Јава. Кога веб серверот кој динамички генерира одговор на барањето (најчесто HTML страна) и го испраќа  до прелистувачот кој го креирал барањето. Поради ова доколку сервлетите ги гледаме како „мини-сервери“ јасно е веќе зошто се наречени сервлети (server-servlet).

Во овој напис ќе поминеме низ основите на пишуваењ и „инсталација“ (испорака-deployment) на Јава сервлетите на твој веб сервер. Ќе започнам со претпоставка дека веќе имаш некој веб сервер кој поддржува сервлети. Иако на веб има голема понуда во тој дел најспремна за почеток е комбинацијата на Apache со Tomcat или само Tomcat. Поискусните Јава девелопери најверојатно ќе одат на нешто како Caucho Resin, IBM WebSphere, Allaire JRun или некој друг кој ги поддржува опциите кои Tomcat-от не ги поддржува.

По самата своја природа сервелите бараат малку повеќе знаење за да се работи со истите. Или барем да ги имаш совладано основите во Јава пред да почеш со Јава сервлетите. Претходните написи Почетни чекори со Java, Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел, Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел, Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел,  дефинитивно се добра основа за да стасаш до сервлети.

Доколку си ок со претходни написи, претпоставувам дека си ги прочитал, си си инсталирал Tomcat на твојот компјутер, ако одговорот е да, тогаш да старатам со првиот сервлет!
страна број: 1 2 3 4 5 6 : следна страна >> 
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.