Чекор по чекор
Почетни чекори со Java
Објектно оријентирани концепти во Јава - Прв дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Втор дел
Објектно оријентирани концепти во Јава - Трет дел
Јава сервлети - Прв дел
Единствен Јава објект (singleton)
Најчести 10 грешки што ги прават Java програмерите
повеќе...
Што е тоа ...
... IDE
... Tomcat
... објект?
... класа?
... наследување?
... интерфејс?
... наследување? (прашања и одговори)
повеќе...
За загревање
Нов проект во Eclipse?
Примитивни податочни типови
Променливи
Оператори
Доделувачки, аритметички и Unary оператори
Оператори за еднаквост, релации и услови
Изрази, искази и блокови
повеќе...
Како да ...
... конвертирам java.sql.Timestamp во java.util.Date
... зададам формат на датум
... ковертирам „long“ во HEX и обратно
... прочитам датотека и променам стринг
... креирам ZIP датотека
... поврзам Apache и Tomcat користејќи mod_jk
... пратам недефиниран број на атрибути до некоја метода
повеќе...
Java преку примери
new Socket(String addr,int port)
new URL(String address)
new URL(String protocol, String host, int port, String file)
CommPort: getInputStream()
CommPortIdentifier: getPortIdentifiers()
Statement: executeQuery(String sql)
Statement: getMaxRows()
повеќе...
Грешка
Нов напис
Рубрика:
Наслов:
  
  

страна број:123
... наследување?
прегледано:  171300
 вкупно гласови:  0
 средна оценка:  -
 коментари:  0
Различни видови на објекти често имаа заеднички својства еден со друг. Планинските велосипеди, тркачките велосипеди и велосипедите за двајца на пример сите ги делат истите карактеристики на велосипедите (моментална брзина, моментално темпо, моментална позиција на менувачот). Сепак секој посебно дефинира додатни можности и особини што секој велосипед го прави различен. Пример, велосипедот за двајца има две седишта, тркачките велоспеди имаат спуштени рачки, некои планински велосипеди имаат додатна ѕвезда за ланецот што им овозможува додатна брзија.

Во објакетно ориентираното програмирање е овозможено класите да ги наследуваат (inherit) често употребуваните својства, особини и однесувања од други класи. Во примеров класата Velosiped ќе стане суперкласа на PlaninskiVelosiped, TrkackiVelosiped i VelosipedZaDvajca. Во Јава програмскиот јазик дозволено е секоја класа да има една директна суперкласа а секоја суперкласа да има неограничен број на подкласи.Синтаксата за креирање на подкласа е едноставна. На почетокот од декларацијата на класата се употребува клучниот збор extends пропратен со името на класата која се наследува:
class PlaninskiVelosiped extends Velosiped {
   
        // novite polinja i metodi koi ke gi definiraat specificnostite na
        // planinskiot velosped treba da se napisat tuka
   
}

Вака дефинирана класата PlaninskiVelospied ги превзема сите полиња и методи од класата Velosiped, но сепак овозможува кодот дефиниран во оваа класа да се фокусира на особеностите и можностите кои оваа класа ја направат уникатна. Вака напишаната програма го прави кодот на подкласата попрегледен и полесен за одржување. Но, исто така мора да се погрижиш за правилно да ги документираш особеностите и однесувањето на секоја суперкласа бидејќи кодот нема да се гледа во датотеката со кодот (source code file) на подкласата.
 
Коментирај
автор: Анонимус
Анонимните коментари ќе бидат објавувани веднаш после нивната проверка.
За да вашиот коментар биде веднаш валиден претходно пријавете се или креирајте свој профил


пребарување
најди
 
Форум
 
JugMK
GetJava Download Button
http://www.eclipse.org
 
 
 
 
Copyrights © 2006 - 2024 by Java.com.mk
Права и правила за користење на java.com.mk
Контакт адреса:
contact AT java.com.mk
Powered by Supernova v.0.70 beta
JavaTM и Java-базираните ознаки се трговски марки или регистрирани трговски марки на Sun Microsystems, Inc. во САД и други држави. Java.com.mk никако не соработува со Sun Microsystems, Inc.
Сите други трговски марки се сопственост на нивните сопственици.